Označba porekla blaga "Idrijska čipka" 

 

Pomembna prelomnica v čipkarstvu je leto 2000, ko je Občina Idrija na Uradu za intelektualno lastnino ime idrijska čipka zavarovala z označbo porekla blaga »Idrijska čipka«. . To skladno s slovensko zakonodajo sporoča, da so čipke, ki nosijo oznako idrijska čipka, izdelane na območju Dežele idrijske čipke, da so iz naravnih materialov, sklekljane v tradicionalnih tehnikah, na vzorcih, ki so kopija čipkarske dediščine ali elementi čipkarske šole ali avtorske čipke, in izpolnjujejo predpisane zahteve o kakovosti. Prav zaradi zahteve po preverjanju kakovosti je idrijska čipka izrazito prepoznavna. To ji omogoča natančno izdelan sistem ocenjevanja. 

Čipke, ki se lahko zavarujejo z označbo porekla blaga "Idrijska čipka", morajo izpolnjevati posebne kriterije, izpolnjevanje le-teh pa spremlja in kontrolira Odbor za označbo porekla Idrijske čipke.

 

Pogoj za pridobitev pravice do označevanja čipk z označbo porekla blaga "Idrijska čipka" je izpolnjevanje naslednjih kriterijev:

• Kulturna dediščina: Čipka izpolnjuje kriterij kulturne dediščine, če vsebuje elemente, ki so kopije čipkarske dediščine, elemente čipkarske šole ali avtorsko čipko.

• Tehnološki proces: Čipke z označbo poreklom blaga "Idrijska čipka" so izdelane v več tehnikah in z več elementov idrijske čipkarske šole.

• Območje: Območje »Dežele idrijske čipke«, ki ga sestavljajo naslednje občine oz. deli občin: Idrija, Cerkno, Logatec, Vrhnika, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Tolmin, Ajdovščina, Nova Gorica in Kanal – samo klekljarice na tem območju lahko pridobijo pravico do označevanja čipk z označbo porekla blaga "Idrijska čipka".

Izjemoma izpolnjuje ta kriterij tudi klekljarica, ki prebiva izven območja, če izpolnjuje preostale kriterije in enega od spodaj navedenih pogojev:

  • če je v preteklem obdobju imela stalno bivališče na območju ter je obiskovala enega od programov izobraževanj čipkarskih šol na območju, kar dokaže z ustrezno listino (spričevalo, potrdilo)
  • če se je izobraževala v programu Čipkarske šole Idrija za odrasle in o tem predloži listine, iz katerih je razvidno stopnji oz. vsebini izdanega dovoljenja ustrezno pridobljeno znanje
  • če ima pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo čipkar/čipkarica ali klekljar/klekljarica, kar dokaže z ustrezno listino (certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije).
  • če ima pridobljen poklic čipkar/čipkarica, kar dokaže z ustrezno listino (spričevalo).

• Material: Čipke naj bi bile narejene iz pretežno naravnih materialov: lan, bombaž, svila.

• Kakovost: Vsaka čipka ima elemente, ki so ocenjujejo z določenimi dogovorjenimi pravili.

 

Pravilnik o označbi porekla blaga "Idrijska čipka" je dosegljiv na naslednjih spletnih povezavah:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/21554

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2000-01-2800/spremembe-pravilnika-o-oznacbi-porekla-blaga--idrijska-cipka-

 

Več o označbi porekla blaga "Idrijska čipka" si lahko preberete v priročniku:
Idrijska čipka – geografska označba (Andra Marinko, Aleksandra Pelhan, Irma Pervanja); Idrija, 2010.
Priročnik je brezplačno na voljo v trgovini Čipkarske šole Idrija (Prelovčeva ulica 2) in TIC Idrija (Prelovčeva ulica 5).

 

 

Ocenjevanje čipk v postopku pridobivanja pravice do označevanja čipk z označbo porekla blaga ''Idrijska čipka''

Ocenjevanje čipk poteka enkrat letno, v marcu. Vlogo za izdajo dovoljenja za označevanje čipk z geografsko označbo ''Idrijska čipka'', oddane do konca februarja, bodo obravnavane v tekočem letu, kasneje oddane vloge pa v marcu naslednjega leta.  Vloge za izdajo dodatnih označb se lahko oddajo skozi vse leto in se sproti obravnavajo.

Podrobnejše informacije:

Poslovnik Odbora za označbo porekla idrijske čipke

Vloga za izdajo dodatnih geografskih označb "Idrijska čipka"

Poziv klekljaricam za oddajo čipk v oceno v letu 2020

Vloga za izdajo dovoljenja

 

Kontaktna oseba za vprašanja v zvezi s postopkom pridobivanja pravice do označevanja čipk z označbo porekla blaga ''Idrijska čipka'' je Metka Fortuna, dosegljiva ne e-naslovu metka@cipkarskasola.si ali na tel. št.: 05 37 34 572.

 

Veljavnost in vzdrževanje dovoljenja za označevanje čipk z geografsko označbo »Idrijska čipka«

Pridobljeno dovoljenje je potrebno podaljševati vsakih 5 let po izdaji dovoljenja oz. po izdaji sklepa o podaljšanju veljavnosti dovoljenja. Pooblaščena organizacija na začetku koledarskega leta pisno obvesti klekljarice, ki jim dovoljenje preteče v tekočem letu o možnostih podaljšanja veljavnosti dovoljenja. 

Za podaljšanje veljavnosti dovoljenja, se mora klekljarica v petletnem obdobju udeležiti vsaj petih strokovnih dogodkov, pri čemer lahko izbira med naslednjimi strokovnimi dogodki:

  • klekljanje za vzdrževanje dovoljenja, ki ga organizira Odbor za označbo porekla idrijske čipke.
  • drugi strokovni dogodki s področja čipke: predavanja, vodeni ogledi razstav, delavnice (5 urna delavnica ustreza udeležbi na enem od strokovnih dogodkov), ekskurzija, udeležba na klekljanju ob strokovni pomoči učiteljice klekljanja v okviru klekljarskih društev (5 ur ustreza udeležbi na enem strokovnem dogodku),… ki jih organizira eden od naslednjih izvajalcev: Odbor za označbo porekla idrijske čipke, Mestni muzej Idrija, Čipkarska šola Idrija, klekljarska društva v območju »Dežele idrijske čipke«.

Udeležbo klekljarice na strokovnih dogodkih bodo zgoraj navedeni izvajalci evidentirali na evidenčni kartici, ki jo prejmejo klekljarice z veljavnim dovoljenjem.

Navedene izvajalce vabimo, da sporočite podatke o strokovnih dogodkih s področja čipke, ki jih načrtujete. Objavili jih bomo na tej spletni strani. Podatke lahko pošljete na e-naslov metka@cipkarskasola.si

 

Tekoče informacije o strokovnih dogodkih lahko spremljate tako, da se naročite na prejemanje e-novic preko spletnih strani:

Mestnega muzeja Idrija https://www.muzej-idrija-cerkno.si/

Čipkarske šole Idrija https://www.cipkarskasola.si/si/ .

Ali preko facebooka sledite:

Društvu klekljaric idrijske čipke  https://www.facebook.com/dkic.idrija/

Klekljarskemu društvu iz Polhovega Gradca  https://www.facebook.com/polhograjskeklekljarice/

Klekljarskemu društvu Marjetica Cerkno https://www.facebook.com/KDMarjeticaCerkno/

Čipkarski šoli Idrija https://www.facebook.com/idrijalaceschool/

Mestnemu muzeju Idrija https://www.facebook.com/MestniMuzejIdrija/

 

 

       

 

 


 

Programsko opremo za ocenjevanje čipk v postopku pridobivanja pravice do označevanja čipk z označbo porekla blaga ''Idrijska čipka'' in za vodenje registra nosilcev izdanih dovoljenj zagotavlja INFRAX informacijske tehnologije d.o.o.

''powered by i4.infrax'' http://www.infrax.si/


Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih