Grad Gewerkenegg, Razstavišče Nikolaja Pirnata

Odprtje razstave: 19. junij ob 17.00

Čipkarksa šola Idrija, Prelovčeva ulica 2

22. junij–31. avgust: delavniki in sobota 9.00–15.00, sreda 9.00–19.00. Nedelje in prazniki zaprto.

Pri Črnem orlu, Mestni trg 2

Zaradi predstavitve izdelkov v živo bo 19. 6. občasno na razstavi manj izdelkov

Galerija Sv. Barbare, Mestni trg 14

Grad Gewerkenegg, Mala galerija

Odprtje razstave: 18. junij ob 19.00

Dom upokojencev Idrija, Arkova ulica 4

Galerija Sv. Barbare, Mestni trg 14

Galerija Sv. Barbare, Mestni trg 14

Galerija Sv. Barbare, Mestni trg 14

Galerija Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija

Odprtje razstave: 17. junij ob 20.00.

Pred Čipkarsko šolo Idrija, Prelovčeva ulica 2

Omejena serija enoseda Concrete Garden s čipko avtorice Tine Rugel

Hotel Jožef, Vojkova ulica 1a

Odprtje razstave: 19. junij ob 18:00

Slavnostni dvig zastave ob 19:00 pred Čipkarsko šolo Idrija

 

Slavnostna podelitev nagrad ob občinskem prazniku na Mestnem trgu ob 21:00

 

Koncert »GODBENO DRUŠTVO RUDARJEV IDRIJA s posebnim gostom ROKOM GOLOBOM" na Mestnem trgu ob 21:30

FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE razpisuje MEDNARODNI NATEČAJ KLEKLJANE ČIPKE ZA LETO 2020 => PRELOŽEN NA LETO 2021!

Tema natečaja: Idrijski ris.

Spoznajte idrijsko čipko v novi promocijski brošuri, pripravljeno v petih jezikih.

Spoznajte UNESCO-vo mesto Idrija z okolico v času 38. festivala idrijske čipke.

GRADNJA GALERIJE JELIČNI VRH (ZALA) IN S TEM PREDVIDENE POLOVIČNE IN POPOLNE ZAPORE CESTE MED GODOVIČEM IN IDRIJO

Prijave za akreditacije (novinarji, fotografi, snemalci) za 38. festival idrijske čipke sprejemamo na elektronski naslov:
info@visit-idrija.si do 12. junija (do 14. ure).

V sklopu 38. festivala idrijske čipke bo tudi letos potekal Sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov.  prijave za prodajo na stojnicah zbiramo do 4. maja 2019.

Nedelja, 16. junij;
ob 11.00 povorka Godbenega društva rudarjev Idrija in tekmovalcev izpred Čipkarske šole Idrija.
od 11.30 do 12.30 tekmovanje na Trgu sv. Ahaca. 

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2.

15. junij: 9.00–13.00.

Vabimo vas, da nam pošljete ponudbo za fotografiranje dogodkov v okviru 38. festivala Idrijske čipke 2019 (potekal bo od 14. do 16. junija 2019 v Idriji), ki zajema skupaj cca. 30 raznovrstnih dogodkov. 

Festival idrijske čipke je vključen v okvir prireditev Slovenski rokodelski festival 2019.

Postopek ocenjevanja čipk, ki klekljaricam omogoča pridobitev pravice do označbe porekla blaga ''Idrijska čipka'',
bo potekal v marcu 2019.

Klekljanje čipk v Sloveniji vpisano na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Nominacija Klekljanje čipk v Sloveniji je temeljila na dveh enotah žive dediščine, vpisanih v slovenski register nesnovne dediščine in razglašenih za živo mojstrovino državnega pomena: Klekljanje idrijske čipke in Klekljanje slovenske čipke.

Tudi v poletnih dneh na ogled nekaj festivalskih razstav - lepo vabljeni!

Med 15. in 17. junijem je v Idriji potekal že 37. festival idrijske čipke, ki je s svojimi dogodki navdušil množico obiskovalcev iz različnih koncev Slovenije in tujine. Organizator Festivala Center za idrijsko dediščino se ob tej priložnosti zahvaljuje Občini Idrija ter sponzorjem festivala, brez katerih festivalskih dogodkov ne bi bilo mogoče izpeljati:

 

V nedeljo se je v Idriji zaključil 37. festival idrijske čipke, ki je v mesto privabil obiskovalce iz različnih delov Slovenije in tujine (predvsem iz sosednjih držav). V treh festivalskih dneh je v Idriji vrata odprlo dvanajst razstav, posvečenih čipki, nekatere med njimi bodo odprte do konca junija, v Mestnem muzeju Idrija in v Čipkarski šoli Idrija pa bodo obiskovalce privabljale še vse poletje. V okviru Festivala, ki ga organizira Center za idrijsko dediščino se je v treh dneh zvrstilo šestintrideset najrazličnejših strokovnih, kulturnih, športnih in družabnih dogodkov.

Oglejte si idrijsko čipko v vsej njeni lepoti - od 15. do 17. junija na 37. festivalu idrijske čipke 2018

Festival idrijske čipke je vključen v okvir prireditev Slovenski rokodelski festival 2018.

V sklopu 37. festivala idrijske čipke bo tudi letos potekal Sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov.

Osrednja tema letošnjega 37. festivala, ki bo potekal med 15. in 17. junijem, bo 15-letnica sodelovanja med Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani in Društvom klekljaric idrijske čipke, ki prav tako praznuje 15 let svojega uradnega delovanja. Ljubitelji čipk si bodo dela študentk in študentov NTF, ustvarjenih med leti 2004 in 2017 ogledali na retrospektivni razstavi, osrednja razstava letošnjega Festivala pa bo posvečena 15-letnici delovanja Društva klekljaric idrijske čipke. Na ogled bo tudi več drugih razstav s čipko.
 

 

Fotografe vabimo, da nam pošljete ponudbo za fotografiranje dogodkov, ki se bodo odvijali v času med 37. festivalom idrijske čipke v Idriji (15.-17. junij 2018).

 

Tema natečaja: ČIPKASTA HIŠKA 2018

Na 36. festivalu idrijske čipke so se otroci zabavali v lesenih hišicah, katere ogrodje sta sponzorsko izdelala Nejc Lužnik - Mizarstvo Masif iz Idrije in Simon Eržen - Simon design iz Cerknega. Ohišja šestih hišk želimo čipkasto obarvati, da bo zabava za naše najmlajše obiskovalce na 37. festivalu idrijske čipke, ki bo potekal od 15. do 18. junija 2018 še posebej zanimiva. 

 

PRIDOBITEV PRAVICE DO OZNAČEVANJA ČIPK S POREKLOM BLAGA »IDRIJSKA ČIPKA«

 

Odbor za označbo porekla Idrijske čipke obvešca vse klekljarice, da bo v mesecu marcu in aprilu 2018 potekalo ocenjevanje čipk za pridobitev pravice do označevanja čipk s poreklom blaga »Idrijska čipka«.

Klekljarice, ki želite predložiti svoje čipke v oceno, vabimo, da to storite do petka, 9. 3. 2018 ali do torka, 10. 4. 2018.
 


 

 

V soboto 17. junija je na Mestnem trgu v Idriji v sklopu 36. festivala idrijske čipke potekala modna revija, ki je navdušila množico obiskovalcev.

18. junija je v okviru 36. festivala idrijske čipke potekalo državno tekmovanje v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič za otroke in odrasle. V otroških kategorijah je bilo prijavljeno 170 otrok, tekmovalo pa jih je 161. V dveh odraslih kategorijah pa je tekmovalo 31 udeleženk.

 

Vsem tekmovalcem in tekmovalkam iskrene čestitke!

 

Prijave za akreditacije (novinarji, fotografi, snemalci) za 36. festival idrijske čipke sprejemamo na elektronski naslov: tadeja.bezeljak@visit-idrija.si do 15. junija (do 12. ure).

V času 36. festivala idrijske čipke ne spreglejte dodatne, posebne ponudbe v Idriji. ena od teh je tudi festivalska tortica Rezi.

 

Letošnji, že 36. festival idrijske čipke bo potekal med 16. in 18. junijem. Festivalsko dogajanje bo v tem junijskem vikendu v znamenju prelepe idrijske čipke, ki bo v teh dneh zasijala v vsej svoji lepoti. Idrijska čipka ima vedno več oboževalcev tudi med mladimi. Petkova otvoritvena slovesnost »Dama s čipkami«, prirejena po znani romanci Pygmalion, nas bo popeljala v notranji svet čipke – v zapeljiv in skrivnostni svet. Otvoritveno slovesnost so letos zasnovali domači, idrijski ustvarjalci vseh generacij. 

Center za idrijsko dediščino vas ponovno vabi na REKREATIVNI TEK ZA ZLAT KLIKL, ki bo potekal v sklopu dogodkov 36. festivala idrijske čipke 17. junija. Športni dogodek je namenjen vsem ljubiteljem športa, mladim in mladim po srcu, družinam, društvom, klubom, podjetjem. Namen teka je predvsem aktivno uživanje v bogati idrijski dediščini in sproščenem festivalskem vzdušju. 

Na Festivalu idrijske čipke na nedeljski dan tradicionalno poteka državno tekmovanje v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič. Letos bo tekmovanje potekalo 18. junija. Čipkarska šola Idrija je v sodelovanju z US Festivala idrijske čipke in zunanjimi sodelavci objavila razpisne pogoje oz. dokumentacijo.
 

Otroci so se na državno tekmovanje uvrstili na osnovi rezultatov, doseženih na šolskih tekmovanjih. Odrasli ste vabljeni, da se na tekmovanje prijavite. Izbirate lahko med vzorcem za klekljanje idrijskega risa ali vzorcem s prehodi iz risa v polpremet. Prijave sprejemajo do 16. junija 2017 v Čipkarski šoli Idrija po e-pošti: info@cipkarskasola.si ali po tel. 05 37 34 570.

 

Odbor za označbo porekla idrijske čipke obvešča vse klekljarice, da bo v mesecu maju 2017 potekalo ocenjevanje čipk za pridobitev pravice do označevanja čipk s poreklom blaga "Idrijska čipka".

Klekljarice, ki želite predložiti svoje čipke v oceno, vabimo da to storite do srede, 3.5. 2017.

Center za Idrijsko dediščino, Občina Idrija in Društvo klekljaric idrijske čipke že vrsto let uspešno sodelujejo s Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Letošnji projekt vključuje dvanajst unikatnih kreacij, ki bodo najprej predstavljene na zaključni modni reviji Naravoslovnotehniške fakultete, ki bo  v okviru Ljubljanskega tedna mode, 30.  marca na Ljubljanskem gradu. Kreacije bodo v soboto 17. 6. 2017 predstavljene tudi na 36. Festivalu idrijske čipke na Mestnem trgu v Idriji.

 

 

V sklopu 36. festivala idrijske čipke bo tudi letos potekal Sejem domače in umetnostne obrti ter
klekljarskih pripomočkov. K sodelovanju ste v prvi vrsti vabljeni izdelovalci idrijske čipke in klekljarskih
pripomočkov ter drugi ustvarjalci, ki idrijsko čipko inovativno vpletate v svoje umetniško ustvarjanje. Prav
tako se lahko na sejmu predstavite izdelovalci izdelkov domače obrti, priložnostnih daril, prehrambnih
izdelkov, oblačil, modnih dodatkov, nakita, kozmetike,…

 

Prijavnica in pogoji sodelovanja so navedeni spodaj v priponkah:

 

POGOJI SODELOVANJA


PRIJAVNICA

36. festival idrijske čipke bo letos potekal med 16. in 18. junijem v Idriji, pri čemer bo letošnji program postregel z izjemno vsebinsko pestrostjo.
 

Vse klekljarice obveščamo, da bo v mesecu marcu in maju 2017 potekalo ocenjevanje čipk za pridobitev pravice do označevanja čipk s poreklom blaga "Idrijska čipka".

 

Obrazec

Darila za vse priložnosti. Izberite si darilo zase in svoje najdražje. 

Spletna trgovina: http://darila.idrija-turizem.si/

V najem oddajamo prostor v središču mesta.

Uporaba čipk je v zadnjih letih prerasla klasičen pogled na te prefinjene in nežne umetnine. Mladi oblikovalci in umetniki z uporabo novih vzorcev in materialov podajajo svoje nove in inovativne vizije idrijske čipke. Ta ni več namenjena samo okraševanju slovesnih oblačil ali opremi domov, njena uporaba danes presega te tradicionalne okvirje. Idrijska čipka tako svoje mesto išče tudi v svetu kulinarike, predvsem kot okras oz. dodatek na slaščicah, česar pobudnik je bil Center za idrijsko dediščino leta 2014.

 

 

Festival idrijske čipke je največji dogodek, namenjen ohranjanju, razvoju in prepoznavnosti idrijske čipke.  Sestavni del festivalske zgodbe pa so vsako leto tudi zvesti sponzorji oz. pokrovitelji festivala, ki s svojim prispevkom in delom podpirajo tradicijo izdelovanja idrijske čipke.


Od 17. do 19. junija je v Idriji potekal 35. festival idrijske čipke, v organizaciji Centra za idrijsko dediščino. Festivalsko dogajanje je zaznamovala obilica dogodkov, ki so pritegnili obiskovalce od blizu in daleč. Letos je bilo še posebno veliko tujih obiskovalcev, ki so organizirani v skupinah obiskali Idrijo v času Festivala. Na Centru za idrijsko dediščino so namreč že predhodno pripravili izlete na festivalski vikend za obiskovalce svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA, ki poteka vsaki dve leti v eni od držav članic, tokrat v Ljubljani in sicer teden dni za idrijskim festivalom (24.-26. 6. 2016). Pobudo za organizacijo Svetovnega kongresa Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA v Sloveniji je dal idrijski župan, Bojan Sever. 
   

V nedeljo, 19. junija je na trgu sv. Ahacija potekalo državno tekmovanje otrok in odraslih v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič. V petih otroških kategorijah se je pomerilo skupno 148 klekljaric in klekljarjev, v odraslih kategorijah pa 30 klekljaric in en klekljar.

Rezultati so bili naslednji:

V soboto, 18. junija je potekal 3. rekreativni tek za zlati klikl, ki je organiziran v skopu dogodkov 35. festivala idrijske čipke. 

 

21.06.2016 09:36

Vse obiskovalce letošnjega pravkar končanega 35. festivala idrijske čipke vabimo k izpolnitvi kratke ankete o letošnjem festivalu.

17.06.2016 13:17

Otroci iz Posebnega programa vzgoje in izobraževanja Osnovne šole Idrija so skupaj z učiteljicami ustvarili čudovite okvirje s čipkastimi detajli. Pisane okvirje so uporabili kot atraktiven pripomoček pri ustvarjanju fotografij. 

V času 35. Festivala idrijske čipke in po festivalu v času poletja lahko mesto Idrija in njegove skrite zaklade spoznavate tudi s pomočjo aplikacije Turf Hunt, ki si jo namestite na svoj pametni telefon.

14.06.2016 14:11

Prijave za akreditacije (novinarji, fotografi, snemalci) za 35. festival idrijske čipke sprejemamo na elektronski naslov: tadeja.bezeljak@visit-idrija.si do 17. junija (do 14. ure).

11.05.2016 14:26

Center za idrijsko dediščino ponovno vabi na REKREATIVNI TEK ZA ZLAT KLIKL, ki bo potekal v sklopu dogodkov 35. festivala idrijske čipke. Novost letoš...

06.05.2016 14:28

Čipkarska šola Idrija je objavila razpisno dokumentacijo za otroke in odrasle za Državno tekmovanje iz znanja klekljanja, ki bo v nedeljo 19. junija v času 35. Festivala idrijske čipke.

29.03.2016 16:24

V sklopu 35. festivala idrijske čipke bo tudi letos potekal Sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov. K sodelovanju ste v prvi vrsti vabljeni izdelovalci idrijske čipke in klekljarskih pripomočkov ter drugi ustvarjalci, ki idrijsko čipko inovativno vpletate v svojo umetniško ustvarjanje. Prav tako se lahko na sejmu predstavite izdelovalci izdelkov domače obrti, priložnostnih daril, prehrambnih izdelkov, oblačil, modnih dodatkov, nakita, kozmetike.

04.02.2016 16:40

Ste fotograf? 

Vabimo vas, da nam pošljete ponudbo za fotografiranje dogodkov v okviru 35. festivala Idrijske čipke 2016, ki bo potekal od 17. do 19. junija 2016 v Idriji. 

25.01.2016 16:36

Center za idrijsko dediščino objavlja javno povabilo zainteresiranim – ponudnikom gostinskih storitev, za sodelovanje na prireditvi »35. FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE«

09.11.2015 16:46

Na pobudo Društva klekljaric idrijske čipke in njegove predsednice Dore Gnjezda bo, od 16. do 19. novembra 2015, v Evropskem parlamentu v Bruslju na ogled razstava Idrijska čipka - živa dediščina Evrope, ki jo bo gostila evropska poslanka Patricija Šulin.

09.10.2015 16:48

Društvo klekljaric idrijske čipke, ki deluje v treh sekcijah – Idrija (ki ima skupine v Ledinah, Dolah in 2 v Idriji), Spodnja Idrija in Cerkno, je vse pogosteje aktivni soustvarjalec dogodkov v naši občini. Vse več je novih izzivov, s katerimi bi se članice rade spoprijele, a jim bodo s sedanjim članstvom težko kos.

07.10.2015 16:51

Med 17. in 20. septembrom je v hrvaškem mestu Lepoglava, potekal  19. mednarodni festival čipk Lepoglava 2015, na katerem sta letos gostovali tudi razstavi čipk Rastlinjak in Lace & Light. Postavitev obeh razstav je delno omogočila Zveza Alpe-Jadran.

29.09.2015 16:56

Zlata vitica je priznanje, ki ga Obrtno podjetniška zbornica Slovenije bienalno podeljuje najboljšim rokodelcem v Sloveniji. Vsake dve leti se podeli največ štiri priznanja rokodelcem, ki pomembno prispevajo k razvoju rokodelstva.

25.09.2015 16:58

Med 25. in 27. septembrom bo na Bledu potekal 1. festival ročnih del. Gre za prvi celostni dogodek v Sloveniji, ki bo združeval razstavljanje, prodajo, raznovrstne delavnice, okroglo mizo ter vrsto spremljevalnih dogodkov za otroke in odrasle na temo ročnih del in izdelkov.

12.08.2015 17:01

V soboto, 15.avgusta ob 11.30, vabljeni na otvoritev klekljarske razstave Društva klekljaric idrijske čipke (sekcija Pr`farke) v Spodnji Idriji v nekdanji osnovni šoli Na vasi.
Pokazali bomo staro, novo in še več.

08.07.2015 17:05

Center za idrijsko dediščino in Klub idrijskih študentov sta letos drugič skupaj pripravila športni dogodek, ki je potekal v sklopu Festivala idrijske čipke, in sicer 2. REKREATIVNI TEK ZA ZLAT KLIKL.

01.07.2015 17:08

Čeprav se aktivnosti 34. festivala idrijske čipke zaključujejo, vas lepo vabimo, da si tudi v poletnih mesecih ogledate kakšno izmed razstav čipk in klekjarskih pripomočkov.

06.05.2015 15:26

Ena najpomembnejših in najbolj odmevnih dejavnosti OIDFA je organizacija svetovnega čipkarskega kongresa, ki poteka vsaki dve leti v eni od držav članic. Udeležba na kongresih omogoča čipkarskim strokovnjakom, čipkaricam in ljubiteljem čipk, da se srečajo, medsebojno in širši javnosti predstavijo svoje aktivnosti, razstavijo svoje čipkarske izdelke, predvsem pa, da se družijo v čudovitem, čipkarsko obarvanem okolju.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih