Edinstvena penina, kot prva v zgodovini Idrije, izvira iz najbljižega vinorodnega okoliša.
Slikovita Vipavska dolina je znana po bogati dediščini vinogradništva. Trta na najboljših sončnih pobočjih kmetije Furlan iz Zavina rodi izredno bogato grozdje. Ročna trgatev, skrbno izbrana vina (chardonney, pinela, rebula), precizna receptura Idrijčanke Katarine Mohorič in produkt staran v idrijskem podzemlju imenujemo Kalos penina.
Zanimivo je, da se penina stara na isti nadmorski višini (214 nmv) kot je rastla trta tega grozdja (210 – 240 mnv). Rudniški rovi so zdaj mirni, suhi, temni, a prašni in polni zgodovine. To čudovito popolno okolje je perfektno za staranje penine.
Izredno čudovita je na pogled, na nosu in prav tako v ustih.
Priporoča se jo kot popolno kombinacijo s tradicionalnim idrijskim kosilom (smukavc, žlikrofi z ocvirki ter flancat s “prhišno” hruško).
Sortni sestav:
Zorenje na kvasovkah: 18 mesecev
Vsebinost sladkorja: brut natur 1,6 g/l
Skupna kislina: 5,88 g/l
pH: 3,44
Alkoholna vrednost: 12,5 vol. %
PROIZVAJA:
Kalos d.o.o., Lapajnetova 7, 5280 Idrija